
Bereikbaarheid bureau iMMO
In lijn met de aanwijzingen van het RIVM werken vrijwel alle medewerkers van iMMO voorlopig thuis. iMMO is alléén per mail bereikbaar.
Alle medisch onderzoeken zijn in ieder geval tot 1 mei opgeschort. De advocaten van reeds ingeplande onderzoeken hebben apart bericht ontvangen.
Zodra deze situatie wijzigt, kunt u dat lezen op onze website: www.stichtingimmo.nl. Over nieuwe data medische onderzoeken, training en studiedag informeert iMMO betrokkenen te zijner tijd persoonlijk.
Casuïstiek
Onjuiste conclusies getrokken uit medische gegevens door
IND-ambtenaar
Een advocaat vraagt iMMO forensisch medisch onderzoek te doen bij een minderjarige asielzoeker die op jonge leeftijd alleen naar Nederland kwam. Betrokkene is afkomstig uit het Midden-Oosten. Op het moment van de aanvraag bij iMMO heeft de IND tot twee keer toe de asielaanvraag afgewezen en ligt de zaak opnieuw onder de rechter. Lees verder
Jurisprudentie
iMMO licht ter zitting de iMMO-rapportage toe
Een minderjarige jongen uit een land uit het Midden-Oosten had in de asielaanvraag aangegeven onderweg naar Nederland, seksueel misbruikt te zijn door de reisagent. In de beroepsprocedure voert hij een nieuw asielmotief aan, namelijk dat hij ook misbruikt is in zijn land van herkomst.
De IND stelt zich primair op het standpunt dat het in beroep aangedragen nieuwe asielmotief niet bij de beoordeling diende te worden betrokken.
Lees verder
Beroep gegrond MK Rechtbank Haarlem
Recent heeft in een andere zaak de Meervoudige Kamer (van Rechtbank Haarlem) geoordeeld over de kritiek van de staatssecretaris dat het iMMO-rapport niet concludent en inzichtelijk tot stand was gekomen én dat iMMO niet had toegezien op het onderdelenvereiste. Lees verder
Aanvragen iMMO-onderzoeken
Stand van zaken per 17 maart 2020
Van 2012 tot half maart 2020 zijn in totaal 1258 aanvragen tot een iMMO-onderzoek gedaan. In totaal werden 1101 aanvragen inhoudelijk beoordeeld. 267 aanvragen daarvan zijn afgewezen (gemiddeld 24%). Van alle zaken wordt de aanvraag bij iMMO in 54% tijdens een eerste procedure ingediend en in 42% tijdens een herhaalde aanvraag.
679 zaken zijn afgerond met een volledig onderzoek en 32 zaken met een uitgebreid advies op basis van een dossieronderzoek. Op dit moment bevinden 52 zaken zich nog in de onderzoeksfase en 20 aanvragen staan op de wachtlijst ‘ter beoordeling’. iMMO wacht in 17 van deze zaken op aanvullende informatie van de advocaat of op actie van de IND. Tenslotte werd in 137 zaken om uiteenlopende redenen de aanvraag voor beoordeling ingetrokken en in 71 zaken werd de aanvraag ingetrokken nadat het onderzoek reeds toegezegd was. iMMO ontvangt ruim 100 verzoeken om advies per jaar.
Vervolg
In totaal zijn er tot 17 maart 2020 679 rapportages uitgebracht. In 70% daarvan is het vervolg bekend: in 353 dossiers werd een vergunning verleend en in 120 zaken werd de asielaanvraag tot in hoger beroep afgewezen, 5 zaken wachten nog op een beoordeling door het Europese Hof. In 140 zaken ligt de zaak nog bij de rechter of de IND of moet de herhaalde aanvraag nog worden ingediend. In 23 zaken is betrokkene teruggekeerd of MOB (met onbekende bestemming vertrokken).
Webinar/Publicaties
Webinar iMMO en LHDR
Op verzoek van Coleen Kivlahan (medisch directeur van Synergy for Justice en werkzaam bij de Universiteit van California) heeft iMMO op 23 maart een webinar georganiseerd voor en met de artsen en rapporteurs van de Laywers & Doctors for Human Rights (LDHR) in Syrië. Deze artsen stellen reeds 10 jaar medische rapporten op bij slachtoffers van marteling in Syrië. Men hoopt dat de rapportages uiteindelijk kunnen bijdragen aan de opsporing en vervolging van daders. Het verzoek kwam bij iMMO binnen naar aanleiding van het artikel over iMMO-rapportages in Torture, nr. 1-2019.
(zie publicaties).
NOOT: ABRvVS 17 januari 2020, 201810230/1/V2, JV2020/54, ve20000215
E.J.J.M. Bloemen (arts, Pharos en lid Professionele Raad iMMO) en K.M. Zwaan (onderzoeker bij Centrum voor Migratierecht Radboud Universiteit).
Jurisprudentie Vreemdelingenrecht aflevering 4. Migratieweb
Externe contacten en bijeenkomsten
Directeur Nidos (Jeugdbescherming voor vluchtelingen)
Op 18 december 2019 heeft Annemieke Keunen een kennismakingsgesprek gevoerd met Tanno Klijn, de nieuw aangetreden directeur-bestuurder bij Nidos sinds 1 november 2019. Daarbij hebben zij onder meer gesproken over (de financiering van) medische onderzoeken die iMMO voor hun pupillen verricht.
Onderwijs aan Klinisch Psychologen i.o.
Op 5 maart jl. hebben Elsbeth Kors (klinisch psycholoog/staflid iMMO) en Imma van Galen (psychiater en iMMO-rapporteur) onderwijs gegeven over iMMO-rapportages aan psychologen in opleiding tot BIG-geregistreerd Klinisch Psycholoog aan het Radboud Centrum Sociale Wetenschappen in Nijmegen. Deze scholing maakt onderdeel uit van de Module Expertrapportages die bestaat uit verschillende dagdelen over Pro Justitia rapportages, iMMO-rapportages en neuro-psychologische rapportages.
De deelnemende psychologen hebben geïnteresseerd en enthousiast gereageerd. Vervolgafspraken zijn inmiddels gemaakt.
Lopende ontwikkelingen
iMMO heeft in de afgelopen maanden afscheid genomen van Meeuw Kollen, Joyce van Acker (in duo functie van juridisch medewerker) en Maaike Westra (psycholoog en forensisch rapporteur). Meeuw werkte sinds oktober 2012 bij iMMO. iMMO is allen veel dank verschuldigd voor hun grote inzet en professionaliteit.
Op 1 februari jl. is Martin Stolk bij iMMO zijn werkzaamheden gestart als fondsenwerver en communicatiemedewerker. De functie van juridisch medewerker wordt per 6 april jl. vervuld door Joost Lurvink.
Fondsen en partners
Met dank aan de volgende fondsen/partners die ons werk mogelijk maken:
Adessium Foundation - Amnesty International Nederland - Ars Donandi + Yske-Walther fonds - Fundatie Van den Santheuvel, Sobbe - Hofsteestichting - Kansfonds - KNR/Projecten in Nederland - Stichting Het R.C. Maagdenhuis - Stichting Rotterdam - VluchtelingenWerk Nederland - particulieren en een aantal anonieme fondsen.
|