Geen afbeeldingen? Webversie

NIEUWSBRIEF | JAARGANG 9 | NR 34 | 1 oktober 2020 

Hopelijk bereikt deze nieuwsbrief u in goede gezondheid. Deze keer hebben we veel juridisch nieuws. Afgelopen maanden zijn diverse belangrijke uitspraken over het werk van iMMO gedaan. Het betreft onder andere een uitspraak over de toegevoegde waarde van een forensisch medisch onderzoek bij de beslissing op asiel; de kwestie van het zogenaamde onderdelenvereiste en een uitspraak waarin een rechtbank stelt dat de IND ook bij herhaalde asielaanvragen het iMMO-onderzoek moet vergoeden. Belangrijk, want in bijna de helft van de zaken komt men pas bij iMMO terecht nadat de aanvraag is afgewezen.

In de uitvoering van ons werk wordt iMMO andermaal geconfronteerd met de zorgen om de Covid-19 epidemie. Wij houden het nieuws scherp in de gaten om risico’s te beperken en onze cliënten en rapporteurs te beschermen. 

Mededelingen

  • Jan van der Werff heeft per 1 oktober afscheid genomen van VluchtelingenWerk Nederland (VWN) en daarmee ook van het bestuur van iMMO. Tineke Parson neemt zijn functie van voorzitter over. Het bestuur van VWN heeft Martin van Iperen benoemd tot nieuw bestuurslid van iMMO. Hij is naast bestuurslid van de landelijke vereniging VWN tevens directeur-bestuurder van VluchtelingenWerk Noord-Nederland.
  • Chayen Lozano Parra werkt per 1 oktober als psychiater bij iMMO.

Jurisprudentie

De staatssecretaris moet wachten op de uitslag van een iMMO-onderzoek
Rechtbank Den Bosch oordeelt dat de staatssecretaris zelf een forensisch medisch onderzoek had moeten starten. Vervolgens had de staatssecretaris op de uitslag van het iMMO-onderzoek moeten wachten. Tenslotte had de staatssecretaris het deskundigenbericht van iMMO niet naast zich neer mogen leggen maar moeten betrekken bij de integrale beoordeling van geloofwaardigheid van het asielrelaas. De rechtbank staat stil bij de huidige praktijk van het wel/niet gebruik van een forensisch medisch onderzoek door de IND en beoordeelt deze uitvoerig in het licht van de Europese en internationale regelgeving. De huidige werkwijze van de IND 
is volgens de rechtbank niet in overeenstemming met Europese rechtelijke jurisprudentie. Ook oordeelt de rechtbank dat het veel aangehaalde ‘onderdelenvereiste’ wetenschappelijk niet aanvaardbaar kan worden geacht. Lees verder

Casuïstiek

Mishandeld en misbruikt als dansjongen
iMMO doet onderzoek bij een jongeman die zegt te zijn mishandeld en misbruikt. De IND gelooft delen van zijn verhaal niet en wil daarom geen medisch onderzoek instellen. Het iMMO-rapport wordt ingebracht in de nieuwe procedure, waarbij de asielzoeker uiteindelijk een verblijfsvergunning krijgt. Deze casus ligt ten grondslag aan een belangrijke uitspraak elders in deze nieuwsbrief over wanneer de IND een medisch onderzoek moet instellen. 
Lees verder.

Jurisprudentie (andere zaken)

Kostenvergoeding in herhaalde asielaanvraag
Kostenvergoedingen van iMMO-rapportages in de herhaalde asielaanvraagprocedures (hasa’s) worden helaas zelden toegewezen. Echter, rechtbank Zwolle oordeelt in zaaknummer NL19.23416 dat de staatssecretaris deze vergoeding in de herhaalde asielaanvraag wel moet betalen.
Lees verder

Het belang van relevante medische informatie
In een tussenuitspraak van de meervoudige kamer van rechtbank Middelburg (ECLI:NL:RBDHA:2020:8313), oordeelt de rechtbank dat de staatssecretaris niet heeft voldaan aan plichten die horen bij het omgaan met nieuwe medische informatie. De casus betreft een vreemdeling die stelt homoseksueel te zijn. Hij vreest om die reden voor vervolging van zijn familie en de autoriteiten in een Afrikaans land.
Lees verder

Aanvragen iMMO-onderzoek

Stand van zaken per 1 september 2020
iMMO heeft sinds haar oprichting 1276 aanvragen voor onderzoeken ontvangen. Van deze werden tot op heden 1237 aanvragen inhoudelijk beoordeeld. 270 aanvragen daarvan zijn afgewezen (= gemiddeld 22%). Van de toegewezen onderzoeken zijn 698 zaken inmiddels afgerond met een forensisch medisch onderzoek en 33 zaken met een uitgebreid advies op basis van een dossieronderzoek. Op dit moment zijn er 44 zaken in onderzoek en voorbereiding.

Vervolg
In ongeveer 70 % van de uitgebrachte rapportages is het vervolg bekend: in 75% werd een vergunning verleend en in 25% werd de asielaanvraag tot in hoger beroep afgewezen.  Andere zaken zijn nog in behandeling waaronder 6 bij het Europees Hof. In
3% van de zaken is betrokkene teruggekeerd of met onbekende bestemming vertrokken.

Stichting iMMO is een initiatief van:

Amnesty International NL, Arq Nationaal Psychotrauma Centrum, ASKV, Pharos, SMAK, VluchtelingenWerk Nederland en Johannes Wier Stichting.

Fondsen en partners

Met dank aan de volgende fondsen/partners die ons werk mogelijk maken:
Adessium Foundation - Amnesty International Nederland - Ars Donandi + Yske-Walther  fonds -
dr. C.J. Vaillant Fonds/LVC - Fundatie Van den Santheuvel, Sobbe - Geloof en Samenleving van de Remonstranten - Hofsteestichting - Kansfonds - Kinderpostzegels - KNR/Projecten in Nederland - Stichting Het R.C. Maagdenhuis - Stichting Rotterdam - VluchtelingenWerk Nederland - particulieren en een aantal anonieme fondsen.

 
Stichting iMMO
Nienoord 5
1112 XE Diemen
Telefoon 020-8407670
info@stichtingimmo.nl
www.stichtingimmo.nl
U ontvangt deze nieuwsbrief om dat u ingeschreven staat in ons bestand.
  Deel 
  Doorsturen 
Voorkeuren aanpassen  |  Uitschrijven