Geen afbeeldingen? Webversie

NIEUWSBRIEF | JAARGANG 10 | NR 39 | 10 DECEMBER 2021

In deze nieuwsbrief aan het einde van 2021 nieuwe literatuur rond forensisch medisch onderzoek, iMMO-rapportages in de zelfreflectie van de Raad van State en in de casuïstiek en jurisprudentie aandacht voor zaken waarin homoseksualiteit een rol speelt. Een recente toename in het aantal aanvragen laat zien dat de onderzoeken van iMMO al bijna tien jaar relevant zijn.

Casuïstiek

Herhaaldelijk vervolgd wegens geaardheid

Bobby* is een Afrikaanse man van begin 30 jaar. Al van jongs af aan voelde hij zich anders dan de rest en hij komt er al jong achter dat hij op mannen valt. In de jaren er na komt hij meerdere keren in de problemen vanwege zijn homoseksualiteit. Wanneer zijn vriend word doodgeslagen vlucht hij. iMMO kan niet medisch vaststellen wat iemand zijn seksuele gerichtheid is, maar ziet meerdere littekens en psychische klachten passend bij de gestelde mishandelingen.

>>> Lees verder

Zelfreflectie Raad van State benoemt knelpunten in Vreemdelingenrecht

Naar aanleiding van de Kinderopvangtoeslagaffaire heeft de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State een Werkgroep Juridische Reflectie opgezet om het eigen handelen tegen het licht te houden. Deel van de reflectie was de uitnodiging aan het maatschappelijk middenveld om aan te geven in welke juridische zaken er volgens hen nog meer sprake was van een knellende regelgeving en uitvoeringspraktijk door de Raad van State. In het rapport en in het verslag van de werkgroep wordt de waardering van de iMMO-rapportages bij de beoordeling van de geloofwaardigheid asielrelaas expliciet genoemd als een van de 19 knelpunten in het Vreemdelingenrecht.

>>> Lees het rapport

Jurisprudentie

Gestelde homoseksualiteit ongeloofwaardig geacht

De West-Afrikaanse Dembe* stelt dat hij problemen heeft ondervonden in zijn land vanwege zijn homoseksualiteit. De IND stelt echter vraagtekens bij zijn verklaringen over seksuele gerichtheid en de daardoor ondervonden problemen. De rechtbank oordeelt dat de IND de asielaanvraag heeft mogen afwijzen en dat het iMMO-rapport geen verandering in deze beslissing brengt.

>>> Lees verder

Stand van zaken iMMO-onderzoeken

iMMO heeft sinds haar oprichting 1374 aanvragen voor onderzoeken ontvangen, waarvan 73 tot nu toe in 2021. Tot op heden werden 1214 aanvragen inhoudelijk beoordeeld. De overigen zijn nog niet compleet of zijn op een andere manier afgehandeld. 285 aanvragen zijn afgewezen - gemiddeld 23%. Van de toegewezen onderzoeken zijn 771 zaken inmiddels afgerond met een forensisch medisch onderzoek en 33 zaken met een uitgebreid advies op basis van een dossieronderzoek. Op dit moment zijn er 41 zaken in onderzoek en voorbereiding.

Vervolg
In ongeveer 73 % van de uitgebrachte rapportages is het vervolg bekend: in 73% werd een vergunning verleend en in 27% werd de asielaanvraag tot in hoger beroep afgewezen. Andere zaken zijn nog in behandeling waaronder 3 bij het Europees Hof.

Kort nieuws

Torture journal: nieuwe sectie over forensische zaken

Het Torture Journal is het wetenschappelijk tijdschrift met onderzoeksverslagen over behandeling van en forensisch medisch onderzoek over slachtoffers van marteling. Het tijdschrift is een reeks begonnen waarin forensisch medisch onderzoek wordt besproken waarbij zowel de methode van onderzoek als unieke of ongewone fysieke en psychische bevindingen aan de orde komen. Ook zal de nieuwe reeks ingaan op vaak voorkomende misverstanden bij de klinische rapportage. Het huidige nummer is het dikste nummer ooit en kan hier gratis worden gelezen.

Kinderen en vreemdelingenrecht

iMMO heeft afgelopen maanden opnieuw gesproken met de professionals van het Onderzoeks- en Expertisecentrum voor Kinderen en Vreemdelingenrecht van de Rijksuniversiteit Groningen. Dit expertisecentrum doet gedragswetenschappelijk onderzoek naar vraagstukken aangaande asiel- en vluchtelingenkinderen. Daarnaast doet het centrum ook in individuele zaken diagnostisch onderzoek op aanvraag van een advocaat. iMMO en het onderzoekscentrum komen niet alleen gelijkaardige uitdagingen tegen in de technische uitvoering van het onderzoek, maar ook in juridische sfeer. De ontmoetingen hebben tot doel om kennis en ervaring te delen.

Studiedag Rapporteurs

Begin november organiseerde iMMO weer een studiedag voor rapporteurs. Voor het eerst in lange tijd was de studiedag weer op gepaste afstand weliswaar, fysiek mogelijk. Tijdens de studiedag heeft een rechter uitgebreid stilgestaan bij de wijze waarop een rechter iMMO-rapportages leest en de vragen die conclusies (kunnen) oproepen. In de middagsessie werd met behulp van de adviezen van de Professionele Raad van iMMO besproken hoe iMMO-rapportages op verschillende aspecten verbeterd kunnen worden.

Stichting iMMO is een initiatief van:

Amnesty International NL, ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum, ASKV, Pharos, SMAK, VluchtelingenWerk Nederland en Johannes Wier Stichting.

Fondsen en partners

Met dank aan de vele fondsen en partners die ons werk mogelijk maken:

Adessium Foundation - Amnesty International Nederland - Ars Donandi + Yske-Walther fonds - Fundatie Van den Santheuvel, Sobbe -  Geloof en Samenleving - Hofsteestichting - H. Hartstrastichting - Kansfonds - KNR/Projecten in Nederland - Stichting den Brinker - Stichting Het R.C. Maagdenhuis - Stichting Kinderpostzegels Nederland - Stichting Rotterdam - Dr. C. J. Vaillantfonds - VluchtelingenWerk Nederland - particulieren en een aantal anonieme fondsen.

 
 
  Deel 
  Doorsturen 
Stichting iMMO
Nienoord 5
1112 XE Diemen
Telefoon 020-8407670
info@stichtingimmo.nl
www.stichtingimmo.nl

Fotocredit: Jon Garrison/Unsplash

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u ingeschreven staat in ons bestand.

Voorkeuren aanpassen  |  Uitschrijven