Geen afbeeldingen? Webversie

NIEUWSBRIEF | JAARGANG 12 | NR 44 | 8 MAART 2023

Pal voor internationale vrouwendag 2023 publiceren iMMO en Amnesty International de resultaten van het gezamenlijk onderzoek in iMMO dossiers over de wijze waarop seksueel geweld wordt (h) erkend tijdens de asielprocedure. Verder in deze nieuwsbrief, juridisch nieuws en twee media artikelen waarin iMMO-medewerkers vertellen over hun werk.

Slachtoffers van seksueel geweld blinde vlek in asielprocedure

Pal voor internationale vrouwendag 2023 publiceren iMMO en Amnesty International een gezamenlijk rapport over de wijze waarop seksueel geweld wordt (h) erkend tijdens de asielprocedure. Het rapport is gebaseerd op onderzoek in 80 iMMO-dossiers naar zaken waarin seksueel geweld was vastgesteld. Amnesty deed juridisch onderzoek. iMMO analyseerde van 50 zaken de (h) erkenning in de medisch dossiers. Hieruit bleek dat seksueel geweld in twee derde van deze zaken helemaal niet of bijna niet ter sprake was gekomen tijdens de asielprocedure.

“In 34 van de 50 door iMMO onderzochte zaken blijkt heel belangrijke medische informatie te blijven liggen, omdat de IND hoor- en beslismedewerker deze informatie niet krijgt,” zegt Annemieke Keunen, directeur van iMMO: “Hierdoor wordt er in de asielprocedure onvoldoende gebruik gemaakt van medische signalen die wijzen op seksueel geweld en andere mensenrechtenschendingen. Dit is een structureel probleem waarvoor oplossingen zijn en waarover iMMO graag verder met de IND in overleg gaat.”

>>> Lees hier het persbericht van Amnesty (externe link)

>>> Lees hier het volledige rapport

Jurisprudentie

Waardering van iMMO-rapportages in de asielprocedure

Een jaar geleden publiceerde de werkgroep juridische reflectie van de ABRvS, naar aanleiding van de toeslagenaffaire, een verslag met onderzoek naar andere ’terreinen waar burgers in de knel kunnen komen door strenge wetgeving en uitvoering’. Het blad Asiel&Migrantenrecht kijkt nu in een serie artikelen hoe het daarmee staat. Het eerste artikel, van Marcelle Reneman, stelt de vraag, kent de Afdeling sinds het reflectieverslag bij de geloofwaardigheidsbeoordeling meer waarde toe aan iMMO-rapportages?

>>> Lees verder

Interview: De dokter en het asielverhaal

“Kan een litteken veroorzaakt zijn door marteling? Artsen bij het instituut voor Mensenrechten en Medisch Onderzoek beoordelen of littekens en gezondheidsklachten van asielzoekers overeenkomen met hun verhaal. ‘De verhalen zijn vaak heftig. Daar moet je wel tegen kunnen.’ “

iMMO arts Sonja Swen werd geinterviewd over haar werk voor het NTvG, het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Het interview kan u lezen op de website met abonnement of nadat u een gratis account heeft aangemaakt

>>> Lees verder

Column: Onstuitbare Veerkracht

“Adama liep met zekere passen naar mij toe en vulde de spreekkamer met zijn persoonlijkheid. Hij was al jong vanuit Ivoorkust naar Nederland gekomen en had zich hier ontpopt en zijn vleugels uitgeslagen. Hij had zich op de Nederlandse les gestort, ging voetballen en werd vrijwilliger en jeugdtrainer bij zijn voetbalclub. Met zijn lange tengere lichaam was het een timide maar vriendelijke jongeman.”

Op uitnodiging van A&MR, het tijdschrift voor asiel- en migrantenrecht, schreef iMMO-psychiater Chayen Lozano Parra een column over een zaak die haar altijd bij zal blijven.

>>> Lees hier de hele column

 

Help ons werk mogelijk te maken!

Ook u kan iMMO steunen en onze medische onderzoeken mede mogelijk helpen maken. Word donateur of steun ons met een eenmalige bijdrage! Via onderstaande knop kunt u direct doneren!

Doneer nu

Vrijwilligers gezocht!

iMMO zoekt: Rapporteurs/vrijwilligers
psychologen, psychiaters, (huis)artsen en medisch specialisten

U krijgt een interne opleiding tot het schrijven van forensisch medische rapportages conform het Istanbul protocol.

>>> Lees meer

 

Kort nieuws

IND Masterclass Horen van kinderen met ernstig trauma

De IND organiseert een Masterclass voor haar medewerkers met als thema “Horen van Minderjarigen”. iMMO verzorgt hier één onderdeel met als onderwerp het herkennen van en omgaan met trauma bij minderjarige asielzoekers en wat de invloed van trauma is op het verklaren bij de IND. Half februari vond de eerste masterclass van 2023 plaats

 

Signaleringstraining

In januari verzorgde iMMO wederom de online training voor medewerkers van VWN. De training wordt tegenwoordig als webinar gegeven. Betrokkenen worden getraind in het herkennen van medische signalen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van videofragmenten en de Signaleringslijst lichamelijke en psychische problemen van iMMO.

 

Stand van zaken iMMO-onderzoeken

iMMO heeft sinds haar oprichting 1453 aanvragen voor onderzoeken ontvangen, waarvan 14 tot nu toe in 2023. Tot op heden werden 1287 aanvragen inhoudelijk beoordeeld. De overige zijn nog niet compleet of zijn op een andere manier afgehandeld. 289 aanvragen zijn afgewezen - gemiddeld 22%. Van de toegewezen onderzoeken zijn 830 zaken inmiddels afgerond met een forensisch medisch onderzoek en 35 zaken met een uitgebreid advies op basis van een dossieronderzoek. Op dit moment zijn er 37 zaken in onderzoek en voorbereiding.

Vervolg
In ongeveer 80% van de uitgebrachte rapportages is het vervolg bekend: in 73% werd een vergunning verleend en in 27% werd de asielaanvraag tot in hoger beroep afgewezen. Deze percentages zijn al jaren ongeveer hetzelfde.

Verhuizing !

Na vele jaren gehuisvest te zijn bij founding partner ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum, is iMMO per 1 januari verhuisd. Ons nieuwe adres is:

Entrada 500 (5e verdieping)

1114 AA Amsterdam – Duivendrecht

Post kan naar Entrada 527. Ons nieuwe telefoonnummer is 020-368 2850

Stichting iMMO is een initiatief van:

Amnesty International NL, ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum, ASKV, Pharos, SMAK, VluchtelingenWerk Nederland en Johannes Wier Stichting.

Fondsen en partners

Met dank aan de vele fondsen en partners die ons werk mogelijk maken:

Dr. C. J. Vaillantfonds - Fundatie Van den Santheuvel, Sobbe -  Geloof en Samenleving - Hofsteestichting - Insingerstichting - Kansfonds - Kinderfonds Dusseldorp - KNR/Projecten in Nederland - Oranjefonds - Sint Jacobs Godshuis - Stichting Dioraphte - Stichting Het R.C. Maagdenhuis - Stichting Rotterdam - Stichting Mijn Zonnige Jeugd - VluchtelingenWerk Nederland - Weeshuis der Doopsgezinden - particulieren en een aantal anonieme fondsen.

 
 
  Deel 
  Doorsturen 

Stichting iMMO
Entrada 527

1114 AA Amsterdam
Telefoon 020-368 2850
info@stichtingimmo.nl
www.stichtingimmo.nl

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u ingeschreven staat in ons bestand.

Voorkeuren aanpassen  |  Uitschrijven